Mon-Fri 09.00 - 17.00 06-22223311

Fineart Fotografie


Valt het jou ook weleens op dat fotografen hun werk of stijl benoemen met Fine Art? Wat is dit precies? Is het simpel een label om de stijl aan te geven of betekent dit veel meer? Lees gauw verder wat deze term precies inhoudt en welke rol het kan spelen bij jouw fotosessie

Wat is fine art fotografie?

Fine Art wordt in het Nederlands ook wel ‘de Schone Kunsten’ genoemd. Dit is een overkoepelende term voor vele soorten kunst. Waar voorheen hier alleen de schilder, teken en beeldhouwkunst onder vielen, mag vandaag de dag ook fotografie onder deze tak vallen. Fotografie past binnen deze categorie van kunstuiting. Of iemand met een penseel een meesterwerk creëert of een kunstwerk creëert middels fotografie. Fine Art fotografie is fotografie dat als kunstuiting is bedoeld.

Hoe is het ontstaan?

Fotografie is decennialang niet geaccepteerd binnen de kunstwereld. Het was simpelweg een manier om een plaatje snel te schieten. Een goede manier om een portretfoto te maken, maar kunst? Nee daar moesten mensen tot midden 20e eeuw niets van weten. Pas vanaf de jaren ’50 van de vorige eeuw wordt fotografie met mondjesmaat geaccepteerd als kunst. Het is echter pas vanaf 1970 dat foto’s in frames en wel worden tentoongesteld in musea. Grote bijdrages voor deze bijzondere ontwikkeling is het MoMA en het Amerikaanse diafragma-foundation. Wanneer je vandaag de dag een (modern) museum bezoekt is het haast onmogelijk om geen enkel gefotografeerd beeld te zien. Fotografie is compleet opgenomen binnen de Schone Kunsten.

Kunstacademie

Kan iedereen zich een Fine Art kunstenaar/fotograaf noemen? In een postmoderne kunsttijd zou je dat haast denken. Toch ontvang je als fotograaf het label Fine Art fotograaf niet zomaar. Een Fine Art fotograaf heeft een opleiding in de schone kunsten en is veelal een geslaagde student van de kunstacademie of een fotografie opleiding.

Geperfectioneerd beeld

Als kunstenaar ben je altijd op zoek naar hét perfecte plaatje. Eeuwen geleden was voor deze uiting alleen schilder, teken of beeldhouwkunst beschikbaar. Het perfecte plaatje schieten veel kunstenaars vandaag de dag door een lens. Wat het perfecte plaatje precies is, hoe en waar dit tot stand komt verschilt natuurlijk per fotograaf. Kunstenaars die de lens verkiezen boven de penseel zijn in verschillende kunststromingen te vinden.

Stijlen

Net zoals in de schilderkunst zijn er veel verschillende stijlen binnen fotografie als Fine Art. Zo zijn er fotografen die hun perfecte plaatje van top tot teen ‘stagen’. Aan alle details wordt er gedacht en de belichting op het beeld wordt kunstmatig tot stand gebracht. Fotografen kunnen dagenlang bezig zijn met conceptontwikkeling voor het beeld en de uitvoering van de foto. Ook kan portretfotografie worden uitgevoerd door een Fine Art fotograaf voor een uniek beeld. Daarnaast zijn er ook fotografen die meer documentaire-achtig te werk gaan. ‘Street photographer’ die bijvoorbeeld het dagelijks leven op unieke wijze weergeven.


test alt teskt

Fineart fotograaf inhuren voor jouw fotosessie?


Waarom een fine art fotograaf inhuren in plaats van een professionele ‘huis-tuin-en-keuken’ fotograaf? Een fotograaf dat plaatjes schiet vanuit een professioneel en kunstzinnig perspectief zal eerder de leiding nemen over de fotosessie voor het beste resultaat.

Nog steeds in overleg met de wensen van de klant zullen de foto’s genomen worden, maar de fotograaf zal het perfecte plaatje willen schieten. De foto’s worden echte meesterwerken met een uniek resultaat.

FineArt is meer dan een duur label, het voegt zeker waarde toe aan de authenticiteit en professionaliteit van de fotograaf.

Voor meer informatie kunt u contact met mij opnemen.


Recent Portfolios

error: Content is protected !!